Šifriranje občutljivih podatkov s SSL certifikatom

Na spletu nas lahko doletijo najrazličnejše nevšečnosti. Ena izmed njih je prav gotovo ta, da nepooblaščene osebe dostopajo do naših osebnih in drugih občutljivih podatkov ter se z njimi na takšen ali drugačen način okoriščajo, nam pa s tem seveda škodujejo. Do takšnih situacij največkrat pride, ko opravimo nakup v spletni trgovini, za katero sklepamo, da je nakup povsem varen. A vedno žal ni tako. Vprašanje je, kako se takšnim nevšečnostim lahko izognemo.

Odgovor je povsem enostaven. Nakupujmo le na zaupanja vrednih spletnih trgovinah, ki se nahajajo na varni HTTPS povezavi, combination-lock-1239012kar pomeni, da imajo nameščen SSL certifikat. Kratica SSL v angleškem jeziku pomeni Secure Socket Layer, sicer pa gre, povedano poenostavljeno, za šifriranje vseh podatkov, ki se prenašajo med spletno trgovino in njenimi obiskovalci. Če torej v takšni spletni trgovini naročimo izdelek ter v okenca vpišemo svoje osebne podatke ter po možnosti tudi številko kreditne kartice, se bodo vsi podatki pred pričetkom poti šifrirali, dešifrirala pa jih bo lahko le spletna trgovina, v kateri smo izdelek naročili. Seveda vse poteka avtomatsko, glavno pa je, da v kolikor nekdo podatke prestreže, se le-ti zakodirajo in so kot taki povsem neuporabni.

Pomembno je omeniti, da mora biti certifikat nujno izdan s strani verodostojne globalne organizacije, ki je akreditirana za izdajo SSL certifikatov. Razlog za to je v tem, da SSL certifikat lahko izda praktično vsak, vendar so podatki o zaupanja vrednih certifikatih že predhodno shranjeni v vse najbolj popularne spletne brskalnike, zato varnostne izjeme ob obisku spletnega mesta, ki ima nameščen varen SSL certifikat, ni potrebno potrjevati. In če naletite na spletno trgovino, kjer morate najprej potrditi varnostno izjemo, preden sploh lahko dostopate do spletišča, je vsekakor nujno, da se dvakrat prepričate o izdajatelju certifikata ter s tem tudi o varnosti uporabe spletnega mesta.

Ste lastnik spletne trgovine, a za namestitev SSL certifikata še niste poskrbeli? Skrajni čas je, da pričnete o tem razmišljati, saj ima varnostni certifikat tudi nekaj drugih prednosti. Predvsem ne moremo mimo dejstva, da obiskovalci spletni trgovini, ki se nahaja na HTTPS naslovu, poleg tega pa ima v naslovni URL vrstici tudi ikono varnostne ključavnice, bolj zaupajo ter posledično kupijo več. Prav tako pa na SSL certifikat pozitivno gleda iskalnik Google, ki je nedavno v svoj algoritem razvrščanja rezultatov dodal prav ta kriterij.