Samska postelja 120×200 cm

Samske postelje so namenjene spanju ene osebe. Večinoma se uporabljajo v otroških in mladinskih sobah, pogosto pa tudi v drugih prostorih, ki so namenjeni spanju ene osebe. Standardna dimenzija samske postelje je 90×200 cm, vendar ta dimenzija pogosto ne omogoča dovolj prostora za udobno spanje. Prav zato je v zadnjih letih trend, da se kupujejo nekoliko širše postelje, torej dimenzija 120×200 cm. Postelja 120×200 cm zares ponuja dovolj prostora za spanje ene osebe, začasno pa se lahko uporablja tudi kot zakonska postelja za 2 osebi.

Pri izbiri postelje imamo na voljo številne tipe postelj. Najpogostejše so lesene postelje, ki pa so lahko izdelane iz masivnega lesa ali pa iz ivernih plošč. Masivne postelje so običajno bolj trdne in imajo daljšo življensko dobo, a so seveda tudi dražje. Prednost postelj iz ivernih plošč je ugodna cena ter številne možnosti designa. V zadnjem času pa so vse bolj priljubljene oblazinjene postelje. Le-te nudijo dodatno udobje, saj so prijetno mehke.

Pri izbiri postelje moramo biti pazljivi, saj je na trgu veliko izdelkov, ki nisi dovolj kakovostno narejeni. Pri takšnih posteljah imamo lahko z uporabo težave s nadležnim škripanjem ali pa se celo polomijo. Pri posteljah je smiselno preveriti, če so vogali ojačani z močnimi kovinskimi kotniki ali pa ima postelja kakšno drugo konstrukcijsko rešitev, ki nudi trdnost. Če že razstavni model postelje ne stoji trdno, ste lahko prepričani, da bo skozi čas le še slabše, saj se spojni elementi pogosto razrahljajo.

Za udobno spanje pa ni dovolj le kakovosten posteljni okvir. Verjetno ima še večji vpliv na kakovost spanja izbira kakovostne vzmetnice. Strokovnjaki priporočajo, da se vzmetnica redno menja, vsaj vsakih 7-10 let, saj v tem obdobju vzmetnica izgubi svoje lastnosti. Še prej jo je potrebno zamenjati, če na njej slabo spimo ali pa če ima vidne poškodbe. Pri izbiri ne smemo preveč varčevati. Pametno je izbrati ležišče, katerega jedro je sestavljeno iz žepkastih vzmeti, saj takšna vzmetnica ponuja najboljšo točkovno oporo telesu, kar preprečuje bolečine v hrbtenici. Pri prodajalcu se pozanimajte tudi, kako je z garancijo na skrite napake.