Optimizacija spletnih strani »pod drobnogledom«

Optimizacija spletnih strani ali s tujko SEO je postopek s katerim se izboljša vidljivost neke spletne strani na iskalniku. Ta vidljivost se izboljša preko naravnih (organskih ali algoritemskih) rezultatov. Vsak spletni iskalnik ima svoja pravila za razvrščanje zadetkov, ki se izpišejo med iskanjem želenega pojma. Pri vsem tem gre za neka pravila, od teh so določena javno poznana, spet druga pa ostajajo skrivnost velikih mojstrov. Glede na to, da se omenjena pravila vseskozi spreminjajo, velja optimizacija spletnih strani za dinamičen proces, kateri zahteva znanje in nenehno prilagajanje vsebin iz spletnih strani.

seo-1241596Kaj je torej cilj optimizacije? Kratko in jedrnato – cilj je doseči čim večje rangiranje iskalnih pojmov, ki so določeni preko analize ključnih besed. Potem pa je tu še druga oblika optimizacije, katera deluje preko ciljanega oglaševanja. Ta se osredotoča predvsem na plačljive iskalne rezultate. Pri tej velja pravilo, da višje kot se bo spletna stran uvrstila med iskalnimi zadetki, več uporabnikov iskalnika, jo bo obiskalo. Optimizacija lahko vključuje različne načine iskanja, kot na primer: iskanje po videih, novicah, slikah, lokalno iskanje ter panožno navpično iskanje. Preko teh načinov iskanja, določena spletna stran pusti digitalno sled za sabo. Med vsem omenjenim pa lahko optimizacijo spletnih strani povežemo tudi s prirejanjem HTML strukture, vsebin ter meta oznak. Do omenjenega prirejanja pa pride z namenom, da se poveča baza relevantnosti ključnih besed in posledično lažjega indeksiranja iskalnikov. Še eno vprašanje – velikokrat zasledimo kratico SEO, pa veste kaj ta pomeni? SEO pomeni »search engine optimization« in označuje optimizerje iskalnikov. Največkrat se v povezavi s tem pojavlja tudi izraz SEO članki, preko katerih tudi deluje optimizacija.

V splošnem velja, da je za uspešno optimizacijo skoraj vedno potrebno prirediti oziroma spremeniti vsebino strani in HTML kodo, kar pomeni, da je optimizacija velikokrat vključena že v sam razvoj in dizajn določenega spletišča.
Že po samem besedilu sodeč lahko vidimo, da optimizacija spletnih strani res ni mačji kašelj in da jo je bolje prepustiti v roke poznavalcu, kot pa se teh stvari lotiti sami doma. Se strinjate?