Obračun DDV prilagodite vaši dejavnosti

V podjetništvu je kar nekaj pasti, v katere lahko zaidemo v primeru, da ne poznamo nujno potrebnih pravil in zakonov, hkrati pa lahko v podjetništvu pridemo skozi malo boljše ali pa malo lepše. Malo lepše ne pomeni, da delamo kaj v nasprotju z zakonom, le znajdemo se, naredimo kaj tako, da nam je lažje pri poslovanju, pa četudi to pomeni malo več dela za računovodstvo. Dejansko se moramo torej naučiti krmariti med zakoni in jih poznati vsaj toliko, da se znajdemo. Primer, ko lahko izredno spremenimo tudi likvidnost podjetja, je obračun DDV. Obračun DDV lahko namreč naredimo na več različnih načinov, lahko ga plačujemo vsak mesec, lahko na vsake tri mesece, lahko glede na višino izdanih računih, lahko glede na datum realizacije. Večinoma vsak pozna obračun DDV enkrat na mesec, največ do 20. za pretekli mesec. Sicer je res, da večini tak sistem tudi ustreza, saj je najbolj enostaven, vendar pa to ne pomeni, da je edini pravi in najboljši za vse tipe dejavnosti.

Obračun DDV po plačani realizaciji

Ta sistem je ljudem še najmanj poznan, pa vendar je za dejavnosti, ki čakajo na plačilni rok in hkrati tudi upajo, da bodo plačilo prejeli, še najboljša rešitev, saj tako obračun DDV naredi računovodstvo le za tiste račune, za katere je podjetje tudi prejelo račun. Sicer je kar precej več dela s takim načinom obračunavanja davka na dodano vrednost, zato marsikatero računovodstvo pričakuje višji pavšalni znesek, vendar pa če sami ugotovite, da je tak sistem primeren za vas in da lahko ogroža vašo likvidnost, potem je vsekakor veliko bolje računovodstvu za obračun DDV po plačani realizaciji plačati tudi nekaj evrov več.

Obračun DDV po treh mesecih

Ta sistem ima za podjetja, ki niso previdna pri svoji likvidnosti in na veliko zapravljajo, še najbolj nevaren. Dejansko se obračun DDV naredi za 3 pretekle mesece skupaj, kar lahko predstavlja kar zajeten znesek za plačilo, zato si je treba kar ves čas delati rezerve. Ravno zaradi tega je tak sistem za obračun DDV najmanj v uporabi.