Kako prihraniti pri ogrevanju?

Kljub temu, da je cena surove nafte na svetovnih trgih v zadnjem času nekoliko upadla, je strošek ogrevanja še vedno pomemben del tekočih stroškov. Prav zato mnoga gospodinjstva iščejo različne načine, kako ta strošek znižati ob čim manjši investiciji. Prav zato sem za vas pripravil ta članek, v katerem bom z vami delil nekaj nasvetov.

Načine, kako znižati stroške ogrevanja, lahko delimo na dve vrsti. Prva vrsta so preproste spremembe navad, ki nas pravzaprav ne stanejo nič, lahko pa se pomembno poznajo na naših mesečnih položnicah. Med te načine pripisujemo pametno prezračevanje, vzdrževanje primerne temperature v prostoru ter preprečevanje izgube energije s preprostimi rešitvami.

Toplina domaZnano dejstvo je, da so po uvedbi delilnikov toplote v blokih mnogi začeli pretirano varčevati z energijo in so pozimi popolnoma prenehali z zračenjem svojih stanovanj. Posledica tega je plesen v prostorih, slab zrak ter nezdravo bivalno okolje. Seveda je zračenje bivalnih prostorov obvezno, vendar pa lahko s pametnim prezračevanjem prihranimo veliko. Držati se moramo naslednjih načel: zračimo vedno v najtoplejšem delu dneva, običajno med 12. in 14. uro. Prostore odpremo na stežaj in za kratek čas, saj s tem izgubimo manj energije, kot če je okno dalj časa priprto. Seveda med zračenjem zapremo radiatorje, da nam toplota ne uhaja skozi okno.

Poleg pametnega prezračevanja, je pomembno tudi to, da imamo v prostoru primerno temperaturo. Splošno pravilo je, da v primeru, da temperaturo v prostoru dvignemo za 1 stopinjo, porabimo 6% več energije za ogrevanje. To pomeni, da je temperaturo najbolje držati okoli 20 stopinj, za toploto pa poskrbeti z dodatnim puloverjem. Pri vsem skupaj seveda ne smemo pozabiti tudi na lastno zdravje, saj lahko zaradi prehladnega prostora hitro staknemo prehlad, ki bo s seboj prinesel višje stroške, kot bodo prihranki pri ogrevanju.

Tretja rešitev deluje predvsem pri starejših, slabše vzdrževanih objektih. Te imajo pogosto okoli oken in vrat majhne odprtine, skozi katere v prostor prihaja mrzel zrak, kar nam seveda povečuje stroške ogrevanja. Le-to lahko enostavno rešimo z zatesnitvijo vrat z odejo ali brisačo. V res hladnih dneh pomaga tudi, da do konca spustimo rolete, ki delujejo kot dodatna plast izolacije na oknih.

V primeru, da ste svoje navade že prilagodili znižanju stroškov, pa so le-te še vedno previsoki, vam žal ne preostane drugega, kot da namenite nekaj denarja za investicije v učinkovito rabo energije. To lahko dosežemo z menjavo oken, obnovo fasadnega ovoja stavbe ali pa z menjavo kotla na kurilno olje s takim, ki lahko uporablja cenejše gorivo, na primer pelete. Vse omenjene investicije vas bodo stale nekaj 1000€, vendar lahko močno znižajo vaše stroške za ogrevanje.