Kako izbrati domeno za svoj posel?

Če želite na spletu kar najbolje predstaviti svoje podjetje ali svoj posel, potrebujete odlično domeno. Mislite, da registracija domene ni nič posebno zahtevnega? Sam postopek registracije nekomu, ki je osnovno računalniško pismen, res ne predstavlja prav nobene težave, saj se nakup izvede zelo podobno kot pri večini drugih spletnih nakupov. Želeno domeno dodate v spletno košarico in sledite nakupnim korakom. Na koncu oddate svoje podatke in poravnate račun, registrar pa nato pri vrhovnem registrarju za vas registrira domeno.

Dobra domena pomaga pri prepoznavnosti podjetja

Registracija domene je torej zelo enostavna. Povsem druga zgodba pa je, ko se odločamo o tem, katero domeno bomo sploh registrirali. Najprej moramo razmisliti o tem, katero izmed številnih domenskih končnic bomo izbrali, seveda pa ne moremo tudi mimo izbire domenskega imena. Marsikomu se je že pripetilo, da je opravil nakup domene, za katero pa je kmalu ugotovil, da za njegov posel ni najbolj primerna. V tem primeru preostane dvoje:

  • slabša izbira: vztrajanje pri domeni, za katero se ves čas zdi, da bi lahko bila primernejša;
  • boljša izbira: registracija nove domene z začasno preusmeritvijo stare domene na novo.

Če ste se tudi vi znašli v podobni situaciji, ali pa če domeno nameravate registrirati prvič, nadaljujte z branjem. V nadaljevanju vam bomo namreč razkrili nekaj koristnih napotkov, s pomočjo katerih boste registrirali domeno, za katero ne boste obžalovali, da ste izbrali prav to.

Še več nasvetov pa najdete na: https://registracijadomene.si/

Najprej izberite domensko končnico

Izbira domenske končnice bo odvisna predvsem od tega, v katerem jeziku bo postavljena vaša spletna stran oziroma komu bo namenjena. Vedeti morate, da lahko izbirate med tremi različnimi skupinami končnic – nacionalnimi, generičnimi in tematskimi.

Če boste ciljali na slovenske uporabnike spleta, boste stran najverjetneje postavili v slovenskem jeziku. V tem primeru svetujemo registracijo domene .SI, saj je v Sloveniji zelo dobro sprejeta, pa tudi v iskalniku Google.si zaradi same končnice ne boste imeli težav. Podobno velja tudi za druge trge. Če boste ciljali na Hrvate, registrirajte .HR, če boste želeli doseči prebivalce Nemčije, se odločite za .DE in tako dalje.

Kadar nameravate postaviti spletno stran v angleščini, pa je priporočljiva registracija katere izmed generičnih ali tematskih domen. Med generičnimi sta še posebej priljubljeni domeni .COM in .NET, medtem ko imate pri tematskih zares izjemno bogato izbiro. Za praktično vsak posel se najde ustrezna končnica, med najbolj priljubljene pa sodijo .CENTER, .LIFE, .AGENCY, .STUDIO, .SHOP in podobne.

 

Nato izberite še domensko ime

Domensko končnico ste izbrali, zdaj pa potrebujete še ime, ki bo kar najbolje predstavljalo vaše podjetje ali posel. Ravno zato vam svetujemo, da registrirate domeno z imenom, ki bo enako imenu vašega podjetja. Na ta način boste najlažje gradili na prepoznavnosti, pa tudi vsakemu obiskovalcu bo povsem jasno, komu spletna stran pripada.

Upoštevajte tudi to, da si je precej lažje zapomniti kratko ime. Najbolje bo, da vaša domena ne vsebuje več kot 15 znakov, še bolje pa bo, če vam uspe registrirati takšno, ki bo imela le 10 znakov ali manj. Pri .SI domenah lahko v ime vključite tudi šumnike, vendar v splošnem velja, da so uporabniki spleta še vedno navajeni na domene brez njih.

Ko boste izbrali domensko ime in končnico, pa je čas, da preverite prostost domene. To naredite tako, da obiščete spletno stran registrarja (priporočamo NEOSERV.si) in s pomočjo preverjevalnika preverite, ali je želena domena še prosta ali že komu pripada. Če bo že zasedena, vam ne bo preostalo drugega, kot da si izberete drugo domensko končnico ali se domislite novega imena.