Domene – pogosta vprašanja in odgovori

Izdelava in upravljanje spletnih strani je zahteven posel, ki terja veliko spretnosti in znanja, še posebej če želimo na spletu voditi uspešno predstavitev oziroma prodajo. Prav vsak aspekt je zgodba zase, vedno pridobivamo novo znanje in izkušnje. Dobro je torej, da se že vnaprej pripravimo na novo dogodivščino – začnemo lahko s prebiranjem težav in rešitev drugih mojstrov, ki so že pred nami prehodili isto pot. Tudi pri upravljanju spletnih domen se pojavi veliko vprašanj, na katere moramo pravočasno odgovoriti.

Katero domensko končnico izbrati?

Na voljo imamo celo vrsto različnih končnic, izbrati pa moramo eno, ki bo zaključevala ime naše domene. Večinoma se odločamo med lokalnimi in splošnimi končnicami, ki sporočajo lokacijo oziroma namen spletne strani. V prvem primeru imamo državne domene, na primer .si, v drugem pa globalne, kot je .com. Vsaka izbira ima prednosti in slabosti, odločamo pa se na podlagi posameznega primera – če želimo poudariti, da gre za spletno stran, namenjeno lokalnemu trgu, bomo izbrali lokalno domeno, če imamo globalno stran pa bo boljša splošna končnica.

domeneKakšno ime domene izbrati?

Pri imenu domene se navadno odločamo med nazivom podjetja, izdelka ali storitve, ki ga bo stran predstavljala, in bolj uporabnikom prijazno ključno besedo. Če imamo podjetje z nazivom Podjetje, d.o.o., ki prodaja prehranska dopolnila, bomo torej izbirali med domenama podjetje.si ali prehranskadopolnila.si. Izbira je odvisna od posameznega primera, saj domena ni edino sredstvo za doseganje prepoznavnosti spletne strani. Vedno pa je priporočljivo, da izberemo kar obe možnosti.

Kakšni so stroški z domeno?

Registracija domene predstavlja precej majhen strošek, prav tako podaljševanje, saj gre za letni strošek v višini do okoli 20 evrov, odvisno od končnice. Slovenske domene .si stanejo nekaj manj kot 15 evrov letno, medtem ko se globalne in tuje dobijo tudi po nižjih cenah, seveda pa obstajajo tudi dražje.

Kaj zahteva vzdrževanje domene?

Vzdrževanje domene ni zahtevno. Pri registraciji moramo navesti vse potrebne podatke o lastniku in spletni strani oziroma gostovanju, nato pa domeno pred potekom podaljšujemo. Registracija se opravi za določeno časovno obdobje, od enega do več let, za podaljšanje pa moramo le oddati zahtevo pri registrarju in podaljšanje seveda plačati.

Izbira domene je pomembna odločitev na poti do učinkovite spletne predstavitve, zato si je treba za izbiro vzeti čas. Na srečo stroški domene niso visoki, a vseeno ni prijetno spletne strani prestavljati med različnimi domenami, najbolje je izbrati pravo in graditi na trdnih temeljih.