Ljubljanski trgi

Ljubljana je turistično mesto. V mesto prihajajo turisti iz vseh krajev. Število turistov se vsako leto krizi navkljub povečuje. V letu 2012 je prestolnico obiskalo skoraj pol milijona tujih gostov. Slednji lahko izbirajo med številnimi namestitvenimi možnostmi (penzion, hostel in hotel Ljubljana). Za penzione se odloča predvsem starejša populacija, saj večina penzionov v svoje storitve vključuje zajtrk, kosilo in večerjo. Mlajši turisti in študentje (večinoma) prisegajo na hostle, ki so v bližini lokalov in diskotek, medtem ko so hoteli so najprimernejša izbira za družine. Večina turistov obišče najbolj znane Ljubljanske trge:

  • Prešernov trg,
  • Kongresni trg,
  • Mestni trg,
  • Stari trg,
  • Gornji trg,
  • Levstikov trg in
  • Trg republike

Prešernov trg je križišče starih ljubljanskih poti in nosi ime po Francetu Prešernu. Na trgu stoji bronast kip pesnika. V zamiku stoji bronasta maketa Ljubljane.

Kongresni trg so uredili ob kongresu svete alianse leta 1821. Francozi so ustvarili koncept trga s parkom. Jože Plečnik je med vojnama trg preuredil v današnjo obliko. V parku so 1954 v spomin na čas, ko je Slovenija dobila izhod na morje, namestili Sidro. V parku se nahaja kopija rimskega kipa Emonskega meščana.

Na Mestnem trgu stoji mestna hiša Rotovž, ki jo je v 18. stoletju oblikoval G. Maček. Na robu trga stoji kopija Vodnjaka treh kranjskih rek, ki ga mnogi prištevajo med najlepše baročne stvaritve v Evropi. Vodnjak je izklesal F. Robba.

Stari trg je nadaljevanje Mestnega. Tu se je rodil znameniti zgodovinar in pisec J.V. Valvasor. Najpomembnejši zgradbi sta Schweigerjeva hiša in Stiški dvorec.

Gornji trg ima značilne prvine srednjeveškega mesta. Hiše so srednjeveških oblik, mnoge imajo terasaste vrtove.

Levstikov trg je opremil Jože Plečnik. Nanj je postavil obnovljeno Marijino znamenje iz 17. Stoletja in mu dodal kipe štirih svetnikov.

Trg republike je nastal na prostoru vrtov uršulinskega samostana. Najpomembnejši stavbi sta veleblagovnica Maximarket in Cankarjev dom.

This entry was posted in Turizem. Bookmark the permalink.