7 vprašanj, ki si jih morate zastaviti pred zakupom spletnega gostovanja

Čeprav marsikdo misli, da je izbrati ponudnika za spletno gostovanje nekaj povsem enostavnega, kar ne vzame veliko časa in truda, se pogosto izkaže, da še zdaleč ni tako. Pred izbiro je potrebno opraviti podrobno analizo različnih ponudnikov, saj se le na ta način lahko izognete težavam, do katerih privede napačna odločitev. Seveda lahko upate na najboljše in izberete kar prvo podjetje, ki ga najdete na internetu, toda v tem primeru boste prav zares potrebovali srečo.

Precej boljše možnosti boste torej imeli, če boste najprej naredili »domačo nalogo«. Se sprašujete, kako lahko še pred zakupom paketa gostovanja izveste, ali boste pri izbranemu ponudniku deležni kakovostne storitve? V nadaljevanju vam predstavljamo 7 vprašanj, s pomočjo katerih se boste lahko prepričali, ali je ponudnik vreden vašega denarja ali ne.

  1. Koliko časa podjetje že ponuja spletno gostovanje? Povsem razumljivo je, da podjetja, ki se s spletnim gostovanjem ukvarjajo že dalj časa, posedujejo več znanja, pogosto pa tudi boljšo strojno opremo. Posledično lahko ponudijo boljšo storitev, zaradi izkušenj pa lahko tudi bolje svetujejo in hitreje pomagajo ob morebitnih težavah.
  2. Ima ponudnik na svoji strani prikazano zmogljivost strežnikov? Če so na spletni strani jasno zapisani podatki o strežniški opremi, to lahko pomeni, da se ponudnik ne sramuje svoje opreme. Z drugimi besedami – po vsej verjetnosti uporablja sodobne in zmogljive strežnike. Seveda pa nekaj dodatnega brskanja po spletu ne bo odveč.
  3. Kaj o spletnem gostovanju izbranega ponudnika menijo drugi? Zagotovo poznate rek, da se dobro blago hvali samo. Preverite Facebook strani različnih ponudnikov gostovanja in jih primerjajte. Predvsem se osredotočite na javna mnenja uporabnikov, saj boste tako najlažje dobili predstavo o tem, za kako kakovostnega ponudnika v resnici gre.
  4. Ali vam bo na voljo uporabniku prijazna nadzorna plošča? Zapletena in nefunkcionalna nadzorna plošča vam lahko močno oteži delo na zakupljenem paketu gostovanja. Kot enostavna za uporabo in kot takšna, ki ponuja vse, kar uporabnik lahko potrebuje, je znana nadzorna plošča cPanel. Svetujemo vam, da izberete ponudnika, ki vam bo omogočal njeno uporabo.
  5. Kako odzivna, prijazna in strokovna je ekipa za podporo? Zelo pomemben element spletnega gostovanja predstavlja ekipa, ki nudi podporo in pomoč naročnikom. Nikoli namreč ne veste, kdaj bo šlo nekaj narobe. Zagotovo pa boste v tem primeru želeli, da vam nekdo čim hitreje pomaga – še posebej takrat, ko vaša spletna stran ne bo delovala pravilno.
  6. Po kolikšnem času uporabe še lahko zahtevate svoj denar nazaj? Verjetno vam je znan podatek, da ima kupec pri nakupu storitve na spletu v večini primerov 14 dni časa, da brez obrazložitve zahteva povrnitev stroškov. Nekateri ponudniki gostovanja imajo to obdobje še precej daljše – NEOSERV celo do 90 dni. To vsekakor kaže na to, da so prepričani v kakovost svoje storitve.
  7. Vam ponudnik omogoča, da paket gostovanja najprej brezplačno preizkusite? Tudi to je ena izmed možnosti, ki jo nudijo podjetja, ki oddajajo prostor na spletu. Če želite, lahko izbranega ponudnika enostavno pokličete ali mu pošljete e-sporočilo ter se pozanimate, ali lahko paket gostovanja najprej brezplačno preizkusite. Običajno to obdobje traja od enega tedna do enega meseca.