6 razlogov za vsebinski marketing

Vsebinski marketing je eden najboljših načinov, da nam naše potencialne stranke prisluhnejo, pa naj gre za kakršno koli obliko poslovanja, torej med podjetji ali med podjetjem in končnimi fizičnimi kupci. Zakaj se vsebinski marketing najbolj obnese? Ker pri njem ne ponujamo zgolj izdelkov in storitev, temveč prodaja sledi nečemu, kar je strankam še kako dobrodošlo in česar si dejansko same želijo – izobraževanje, predavanje, informiranje in zanimivosti v najrazličnejših oblikah.

money-rain-1013711_1920Kateri so torej razlogi, da se odločimo za vsebinski marketing?

1. Lažji dostop do zainteresirane javnosti. Če pripravimo vsebine, ki so zanimive, ter jih ponudimo (večinoma) brezplačno, se bodo stranke zanje same zanimale in pokazale interes. Demonstracije, degustacije, predavanja, informativne poučne vsebine in še marsikaj jih lahko privabi, da nam želijo same prisluhniti.

2. Bolj sproščen pristop do zainteresiranih. Kadar takoj pričnemo s prodajo, se marsikdo upre in ne želi zanjo niti slišati, če nastopimo z vsebinami, pa smo lahko sproščeni, stranke pa ne zavzamejo takoj defenzivnega stališča.

3. Hitro širjenje kroga potencialnih strank. Le kdo si ne bi želel prejemati brezplačne revije, si ogledati dobre poučne oddaje na televiziji ali ji prisluhniti na radiu, pogledati zanimivega posnetka na spletu, dobiti v svoj elektronski predal kakšnega zanimivega intervjuja … Vsebinski marketing nam pomaga, da pridemo do potencialnih strank hitro, saj ga ne dojemajo kot nečesa, kar jih ogroža, temveč kot pozitivnega in zanje dobrega – nenazadnje so stvari zastonj.

4. Možnost majhnih stroškov. Vsak vsebinski marketing seveda ni poceni, in če se odločite za predstavitveno TV oddajo ali za tisk revije, boste imeli precejšnje stroške. Seveda pa vsebinski marketing ponuja tudi precej cenejše načine komuniciranja, na primer pošiljanje elektronskih novičk.

money-163502_12805. Grajenje imidža blagovne znamke ali podjetja. Vsebinski marketing lahko zasnujemo tako, da je takoj jasno, kaj in koga reklamira, ali pa se odločimo za bolj prefinjen pristop, kjer svoje podjetje ali blagovno znamko promoviramo na manj opazen način in tako poskrbimo, da se nezavedno zasidra v zavest potencialnih kupcev.

6. Pozornost medijev. Nekatere oblike vsebinskega marketinga nam lahko pomagajo pridobiti tudi brezplačno pozornost medijev in njihovo poročanje. Če organiziramo prireditev, degustacijo, predstavitev ali podobno, lahko pogosto računamo na to, da se bo zdel dogodek vsaj lokalnim medijem dovolj zanimiv, da bodo o njem objavili nekaj vrstic.

Vsebinski marketing je mogoče v vseh vrstah medijev, najcenejši pa je zagotovo v sodobnih elektronskih medijih. Kljub temu, da je njegov končni cilj prodaja, veliko bolj kot na dejanskih ponudbah temelji na komuniciranju, ki pomaga graditi pozitivno zavest in pozitiven odnos do blagovne znamke. Tako ni smiseln zgolj za podjetja, temveč tudi za promocijo neprofitnih organizacij, javnih institucij in tudi posameznikov.